Nöt
 1. Styckningsschema för nöt
 2. 139 Högrev
  <p>En tuff och seg muskel som sitter mellan entrecote och hals på nötkreaturen, ju längre man tillagar den i en gryta desto godare och mörare blir det. Kanske den mest smakrika biten av nötkött som är vår favorit. Klicka på produkten för att läsa mer om den.</p>

  En tuff och seg muskel som sitter mellan entrecote och hals på nötkreaturen, ju längre man tillagar den i en gryta desto godare och mörare blir det. Kanske den mest smakrika biten av nötkött som är vår favorit. Klicka på produkten för att läsa mer om den.

 3. 146 Entrecote
  <p>Entrecote är den smakrika och marmorerade biten av ryggmuskel på nöt kreaturen, med säkerhet den godaste biten att grilla, fast det går lika bra att steka den i ugnen som helbit. Klicka på produkten för mer information.</p>

  Entrecote är den smakrika och marmorerade biten av ryggmuskel på nöt kreaturen, med säkerhet den godaste biten att grilla, fast det går lika bra att steka den i ugnen som helbit. Klicka på produkten för mer information.

 4. 145 Dragenbiff
  <p>Biff, eller ryggbiff, även kallad för dragen biff är den mest kända och populäraste styckningsdetaljen på en nöt kreatur, den kommer från bakre ryggpartiet och har både mycket smak samt mörhet.Klicka på produkten för mer information.</p>

  Biff, eller ryggbiff, även kallad för dragen biff är den mest kända och populäraste styckningsdetaljen på en nöt kreatur, den kommer från bakre ryggpartiet och har både mycket smak samt mörhet.Klicka på produkten för mer information.

 5. 135 Oxfile
  <p>Oxfile är den finaste och möraste detalj vid styckning av nöt, alltid förpackad i vaccumpåse för att mörningsprocessen ska fortsätta vidare, en riktigt fin kött bit att bjuda på vänner och familjen. Klicka på produkten för mer informaton.</p>

  Oxfile är den finaste och möraste detalj vid styckning av nöt, alltid förpackad i vaccumpåse för att mörningsprocessen ska fortsätta vidare, en riktigt fin kött bit att bjuda på vänner och familjen. Klicka på produkten för mer informaton.

 6. 143 Rostbiff
  <p>Rostbiffen sitter efter ryggbiffen på djurets bakre ryggparti och har en låg fetthalt. Den kan styckas med kappa vilket lämpar sig väl om man ska tillaga engelsk rostbiff som tillagas i en högre temperatur än fransk.</p>

  Rostbiffen sitter efter ryggbiffen på djurets bakre ryggparti och har en låg fetthalt. Den kan styckas med kappa vilket lämpar sig väl om man ska tillaga engelsk rostbiff som tillagas i en högre temperatur än fransk.

 7. 140 Ytterlår
  <p>Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben från länd till knäben. Spetsen på ytterlåret är något mörare och kallas för rumpstek. </p>

  Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben från länd till knäben. Spetsen på ytterlåret är något mörare och kallas för rumpstek. 

 8. 144 Innanlår
  <p>Innanlåret sitter på lårets insida och består av två muskler som sitter tätt ihop. Den mindre av musklerna kallas aduktor och kan användas för sig.</p>

  Innanlåret sitter på lårets insida och består av två muskler som sitter tätt ihop. Den mindre av musklerna kallas aduktor och kan användas för sig.

 9. 141 Nötrulle
  <p>Rullen är en detalj som har fin form men som är mycket hård eftersom den innehåller mycket bindväv. Rullen sitter mellan innanlåret och ytterlåret.</p>

  Rullen är en detalj som har fin form men som är mycket hård eftersom den innehåller mycket bindväv. Rullen sitter mellan innanlåret och ytterlåret.

 10. 142 Fransyska
  <p>Fransyskan är en stor, rund detalj från nötdjurets rygg- och magparti. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt eller delas rakt av till mindre stekar. I butik hittar du sällan hel fransyska eftersom det är en ganska stor detalj. Oftast är den då delad i mindre bitar.</p>

  Fransyskan är en stor, rund detalj från nötdjurets rygg- och magparti. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt eller delas rakt av till mindre stekar. I butik hittar du sällan hel fransyska eftersom det är en ganska stor detalj. Oftast är den då delad i mindre bitar.

 11. 136 Nöt köttfärskött
  <p>Nötdjurets magmuskler används oftast till de olika nötsorteringar som går till chark- och färsproduktionen. Det finns dock en fin detalj som är värd att stycka ur, nämligen flanksteken.</p>

  Nötdjurets magmuskler används oftast till de olika nötsorteringar som går till chark- och färsproduktionen. Det finns dock en fin detalj som är värd att stycka ur, nämligen flanksteken.

 12. 138 Märgpipa
  <p>Märgpipa eller bog är en stor muskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Bog är magert kött och passar bra till gryta, stek eller grytstek.Klicka på produkten för mer information.</p>

  Märgpipa eller bog är en stor muskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Bog är magert kött och passar bra till gryta, stek eller grytstek.Klicka på produkten för mer information.

Instruktion

Peka på artikel nummer för att ta reda på mer om specifik styckningsdetalj, eller skrolla ner för att se hela utbuddet på nötkött.

Peka på artikel nummer för att ta reda på mer om specifik styckningsdetalj, eller skrolla ner för att se hela utbuddet på nötkött.

 

Nötkött

Nötkött har vi ätit sedan många år tillbaka, ungefär sedan nötkreatur blev tamdjur. Namnet nöt i nötkreatur kommer från den nytta dessa djur gjorde i jordbruken förr i tiden som exempelvis dragdjur. Ordet härstammar alltså från orden nyttigt, nöta.


Att välja kött

Nötkött ska möras innan det tillagas. Vårt nötkött kommer i vakuumförpackningar , vilket gör att köttet möras hela tiden fram till tillagning. Köttet blir alltså mörare i förpackningen och är som mörast precis i anslutning till bäst före- datumet.

Framdelen på nötdjuret används oftast till färs och grytor eftersom köttstrukturen är grövre vilket gör att det behöver malas först eller tillagas länge för att bli mört.

 

Kryddning

Nötkött är smakrikt och behöver oftast inte mer kryddor än salt och peppar. Man kan smaksätta nötköttet i grytor eller med marinader, det är mustiga och fylliga smaker som passar utmärkt, soja, tomat och chili är bara några exempel. Använd din fantasi eller läs gärna nogån av våra repter som finns vid varje styckningsdetalj av nötkött.